Hangaar ´Youth hostel`

Skills: Sint-Lucas Gent

 

 

Ruïne, dat was het sleutelwoord waarmee we ons project gestart zijn. De gevel bekeken vanuit een ruïnebeeld bracht ons tot de associatie met een omwalling, een veilige schil rondom een bewoonde plek. In die schil zal een nieuwe schil ontstaan, die de plek opnieuw zal doen herleven. Het dode van de ruïne zal dan in contrast staan met de springlevende nieuwe schil.

Het dode weer levend maken is als het ware een droombeeld, een utopie. De tekst ‘olinda’ , uit het boek “de onzichtbare steden” van Italo Calvino, inspireerde ons. Calvino beschrijft zijn nieuwe visie van een stadsopbouw.In de stad Olinda gebeuren alle vernieuwingen vanuit het centrum en niet rond het centrum. De oude muren dijen uit om plaats te maken voor nieuwe. Er wordt als het ware steeds weer nieuw leven ingeblazen. Vernieuwing en verjonging staan centraal. Vanuit deze utopische gedachte zijn we begonnen aan ons ontwerp, een nieuwe schil in een oude, een nieuw leven groeit binnen de ruïne. Het zou een kleinschalige “utopische stad” worden, een nieuw dorp.

Een jeugdhotel is dan ook het perfecte programma voor ons dorp. We streven naar een dynamische, aangename plek waar mensen samengebracht worden, met de verjonging en vernieuwing als rode draad. Nieuwe mensen zal het dorp anders doen leven en kleuren. Naarmate ons ontwerp vorderde bleef het niet langer een utopie, een droombeeld, maar werd het meer en meer een realistisch, vattend gegeven. De utopie vervaagde en werd stilaan meer en meer een eutopie. De onrealistische droomwereld wordt een realistische plek van geluk, een eutopie.

Eutopia is opgebouwd in wijken. Centraal ligt de jongerenwijk. Hierin bevindt zich de hoofdingang, het aanmeld- en informatiepunt voor onze gasten. Andere voorzieningen in de jongerenwijk zijn: een café, ontspanningskamers, sanitaire voorzieningen en vier verschillende jongerenkamers van twee tot vier personen. De oostelijk gelegen wijk is de gezinswijk. De inkom heeft ontmoetingsplek als functie, geen administratieve functie. Ook hier is een café voorzien en verschillende kamermodules van twee tot vier personen. De sanitaire voorzieningen bevinden zich hier in de kamers zelf. We zijn hier dus wat meer ingegaan op het begrip privacy. Ook het personeel is in ons dorp voorzien van een eigen plek waar ze zich kunnen ontspannen, omkleden, verfrissen en zelfs eventueel overnachten. We voorzien een rustige plek met zicht op het water waar vergaderingen kunnen doorgaan.

Er zijn enkele ruimtes die buiten de gevel treden. Hiermee trekken we de publieke functie letterlijk naar buiten. Het nachtcafé, winkelgallerij en het restaurant, die de jongeren- en gezinswijk samensmelt op de tweede verdieping, worden voor een stuk uit de gevel getrokken. We stellen deze voorzieningen open voor iedereen. De publieke toegankelijkheid in ons dorp bepalen we door de poorten in de gevel. ´s Avonds zullen er een deel poorten afgesloten worden, waardoor de gevel letterlijk zal waken over het dorp.