Skin Shelter

Skills: Sint-Lucas Gent

 

Binnen een reële “gestripte”site, het ABC-huis in Brussel, wordt door het implementeren van een gelaagde functionele binnenhuid een concreet publiek programma gematerialiseerd.

Door het toevoegen van een unieke “tweede” huid wordt het functioneel beladen en sculpteren van deze “onbeladen” site mogelijk. Focus in de ontwerpopgave en de uitwerking ligt in de verkenning en uitdieping van fysieke gelaagdheid en de specifieke materialisatie hiervan op diverse schaal.

Het ontwikkelen van deze tweede huid was voor mij een onderzoek naar verbindingen tussen deze huid , het gebouw en de omgeving . De huid stroomt door de binnen-en buitenruimten en vormt een verbinding tussen de verschillende structurele elementen van het gebouw. Het fungeert als een multifunctioneel object, waarbij niet alleen de elementen van het gebouw met de omgeving verbonden worden, maar brengt ook verschillende mensen uit verschillende culturen bij elkaar en omvat een aantal functies, zoals slapen, eten, ontmoeten, … zowel binnen als buiten. De huid, wegwijzer van de plek, vloeit zowel horizontaal als verticaal doorheen het gebouw en verpakt als het ware alle functies.